parallax background

Barátság a Taekwondo jegyében

Hét ország sportolói, köztük Magyarország is részt vett a 21. Nemzetközi U-Chong Taekwondo Szemináriumon. Közel 400 sportoló edzett együtt a barátság és a taekwondo szellemében három napon keresztül Münchenben.

Három magyar sportegyesület, a pécsi Arany Tigris HKSE, a budapesti Sárga-tenger TKD Klub és a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE volt aktív résztvevője 2016. március 25-27. között a 21. Nemzetközi U-Chong Taekwondo Szemináriumnak. Hét ország, Ausztria, Dél-Korea, Hollandia, Olaszország, Németország és Szlovénia delegált sportolókat, közel négyszáz főt az eseményre. A magyar egyesületekből összesen 41 fő, 31 fő sportoló és kísérőik utaztak szervezetten busszal München, Taufkirchenbe, a szervezést pedig javarészt a hódmezővásárhelyi csapat vezetője Máté Gergő vállalta fel.

baratsag1

 

„Hatalmas élmény volt egy ekkora csapattal kilátogatni a szemináriumra. Mindenki kíváncsian várta az érkezést és hatalmas koncentrációval és kitartással vett részt az edzéseken. Csüngtek a mesterek szavain. A legkisebb résztvevőnk most első osztályos. Ő egyedül jött, sőt tavaly már óvodásként is velünk tartott. Rajta is látszott az az elszántság és elhivatottság a sport iránt, mint ami az egész rendezvényt átjárta.” – mesélt a részletekről Máté Gergő, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE edzője.

Már az érkezési napon megkezdődtek az edzések, csupán másfél órát kaptak a sportolók, hogy kipihenjék az utazás fáradalmait. A szemináriumot Jae Hee Chang 8. dan fokozatú taekwondo nagymester vezette, őt pedig több, már évek óta Németországban élő koreai mester segítette. A húsvéti szeminárium érdekessége, hogy minden évben Dél-Koreából érkezett mesterek és koreai kisgyermekek is segítik és színesítik a programot.

baratsag2

Az edzéseket pontos időbeosztás szerint, többször közösen, máskor pedig övfokozati bontásban, négy részre bontva tartották, amelyeken olykor közel négyszáz fő, kicsik, nagyok, fiatalok, idősek, kezdők és fekete övesek együtt vettek részt. További érdekességként mesélték a résztvevő, hogy egy-egy edzésen belül is 20 perces blokkokra osztották a tréningeket, így sokkal szerteágazóbbá, személyesebbé vált. Ezen módszerrel minden koreai mester megmutathatta a maga szemszögéből a taekwondo teljes mozgásanyagát, gyakorolhattak bázis és, formagyakorlatokat, önvédelmet, formai küzdelmet, küzdelmi gyakorlatokat, de speciális rúgásokat és bemutatókra felkészítő jellegű rúgásokat, show jellegű mozdulatokat is.

baratsag3

„Nagyon megfogott bennünket egyrészről az, hogy számos, az idősebb korosztályba tartozó taekwondos is a tömegbázist növelve rész vett az edzéseken és magukhoz mérten mosolyogva csinálták a gyakorlatokat, másrészről pedig hogy mindenki végig jókedvvel adta át magát a taekwondonak. Hatalmas élmény volt látni, ahogyan a fiatalok és idősek együtt edzettek. Ők már nem versenyre, vagy bemutatókra készülnek, csupán szeretik a taekwondot, az életük részévé vált és megragadnak minden alkalmat, hogy űzzék. Úgy gondolom ez egy remek példa, az ifjúság előtt, hogy bizony nem ér véget a taekwondo a fekete öv megszerzése után.” – foglalta össze élményeinek egy kiemelkedő részét Árgyelán Zsolt, az Arany Tigris HKSE edzője.

baratsag4

Az egyesületünkben gyermekeket edzem. Sajnos egyre fogy a taekwondo iránt érdeklődő ifjúság létszáma, így igen nagy öröm volt látni, hogy egy közös, nemzetközi találkozón, ami a barátságra és a taekwondo szeretetére épül mennyi fiatal, vesz részt. A legkisebbek 5-6 évesek voltak és felnőtteket meghazudtoló erővel és kitartással edzettek. Örülök, hogy mi is kijutottunk erre a szemináriumra, amely nem csupán szakmai szempontok miatt, hanem edzői feltöltődés végett is kiváló alkalom volt. – mesélt élményeiről Német Attila, a Sárga-tenger TKD Klub edzője.

baratsag5

A résztvevő magyarországi edzők szerint, a korábbi bécsi szemináriumhoz hasonlóan ezen képzési forma is az edzői továbbképzés programjába illene szakmai továbbképzésként, továbbá javasolt volna az edzők részére a további fejlődés, új és rávezető gyakorlatok elsajátítása érdekében.

Magyarországon a 2. Nemzetközi U-Chong Taekwondo Szeminárium erre alkalmat is ad, hiszen októberben Chang mester és kísérői, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE szervezésében Hódmezővásárhelyre érkeznek. Mint az elmúlt évekhez hasonlóan, most is egy színvonalas és magas szakmai fokú rendezvényre számíthatnak az érdeklődök. A Máté Taekwondo és Hapkido KHSE igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy népszerűsítse ezt az olimpiai sportágat hazánkban és a szeminárium is remek lehetőség az ifjak, leendő taekwondo mesterek ismereteinek gyarapítására.

Addig is azonban május hónapban, a tervek szerint Pécs adna otthont egy egynapos magyarországi szemináriumnak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár az Arany Tigris HKSE.

baratsag6

baratsag7