parallax background

Duplán is jó tábor

Rendhagyó és felejthetetlen élmény lehet egy küzdősport szerelmesének, hogy az őshazából érkező mestertől tanulhatja az adott mozgásforma minden részletét. A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesülete rögtön duplázott, hiszen a Mirme Taekwondo csapat két mestere Shin Min Cheol és Jang Han Byeol vezette az egy hetes edzőtáborukat.

A méltán híres Mirme Taekwondo két kapitánya vezette le a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egy hetes edzőtáborát. A vásárhelyi sportolók mellett érkeztek taekwondo-sok Pécsről, Békéscsabáról, Szekszárdról és Budapestről. Közel hetvenen igyekeztek a küzdősport és az extrém taekwondo minden apró részletét ellesni.

20160721-145624

2015-ben a tábor résztvevői már megismerkedhettek az extrém taekwondo alapjaival Shin Min Cheol mesternek köszönhetően. Idén a koreai edzések stílusa, tematikája került terítékre. „Rengeteget fejlődtek a magyar sportolók a tavalyi évhez képest. Akkor az alapok megismertetése volt a fő célom, viszont most úgy éreztem érdemes megmutatnom, hogyan is zajlik nálunk egy edzés, mind a hagyományos, mind pedig az extrém taekwondo vonatkozásában. Mi másképp oktatunk, igyekszünk kihasználni a sportolók minden adottságát és kreativitását is.” –mesélt a mester.

„Nem csak a tanítványok, hanem mi edzők is sokat tanulhattunk a két kapitánytól. – kezdte beszámolóját Máté Gergő, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE mestere. Más tematika alapján oktatják a taekwondo – t az őshazában. Rengeteg ötletet merítettünk. A záró napon a gyerekek a kreativitásukat is megmutathatták vendégeinknek. Három fő részből kellett egy bemutatót összeállítaniuk a hagyományos és ez extrém taekwondo elemeiből. Fantasztikus munkák születtek.”

A tábor résztvevői természetesen a sport alapelemeivel kezdtek, majd a hagyományos taekwondo következett, a formagyakorlatok és a technikák finomítása. Az extrém taekwondo alapjait már a legtöbben ismerték, így itt is a gyakorláson volt a fő hangsúly.

20160718-142054

 

„Nagyon örültünk, hogy Jang Han Byeol is elfogadta a meghívást. Manapság egyre több a küzdősportokban a nők létszáma, bár a férfiakhoz képest még sajnos mindig kevés. A mostani egy remek alkalom volt, hogy a kapitány – több férfi mester teljesítményét meghazudtolva- prezentálta tudását, inspirálta a fiúk mellett, a „gyengébbik nem” tagjait. Már a második edzésnapon látszott, hogy pusztán egy-két bemutatott gyakorlat után mindenki igyekezett a legtöbbet kihozni és megmutatni magából.”- folytatta Máté Gergő.

_DSC2225

Jang Han Byeol elmondása szerint még sohasem járt külföldi szemináriumon, izgatottan várta a mostani edzőtábort. „Nagyon aranyosak a magyar emberek, ugyan olyan közvetlenek, mint mi. Nagyon örültem, hogy ilyen fiatal sportolókat is taníthattam, de a gyerekek mellett a felnőttek is példásan ismételték a mozdulatokat. Egy nagy titkom pedig, hogy Svájc mellett, az egyik kedvenc országom Magyarország, így különösképp örültem a meghívásnak.” – összegezte élményeit Jang Han Byeol, mester.

20160720-151424

A két mester a tábor végeztével már haza is tért, hiszen csapatukkal egy igen színvonalas versenyre készülnek. A HanMaDang fesztivált minden évben megrendezik, a világ minden tájáról érkeznek – minden taekwondo stílusból – a küzdősport mesterei, hogy összemérjék tudásukat. Idén először a Mirme csapat is részt vesz ezen a versenyen és bíznak benne, hogy a dobogó legfelső fokán végeznek.