parallax background

Tanulni az őshazában

Hamarosan a világ első taekwondo parkjában – a TaekwondoWon-ban, tanulhatja 23 magyar sportoló a taekwondo minden mozdulatát. A Koreai Turisztikai Hivatal segítségének köszönhetően, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE szervezésében, több mint egy héten át az őshaza mesterei látják vendégül a magyar csapatot.

A TaekwondoWon a világ első taekwondo parkja az őshazában, ahol a sport, a hagyományok, a szellemiség minden apró részletét megismerhetik az elhivatottak. Lenyűgöző építészetét a Taekwondo-nak tervezték, stílusában is követi a sport alapelveit.

A baráti kapcsolat az egyesület és a hivatal között igen régre nyúlik vissza. Young- Min Jun, a Koreai Turisztika Hivatal igazgatója a vásárhelyi egyesület edzésére is ellátogatott és lenyűgözte a magyar sportolók tudása. Idén tavasszal pedig az Emlékpontban, egy átfogó tájékoztatót tartottak a szervezett utazási lehetőségekről. Több résztvevő szülő is jelezte, szívesen utaznának, ám szerettek volna több edzési lehetőséget kapni.

105949

 

A több éve tartó baráti kapcsolat és a majd egy évig tartó szervezés, és közös, kemény munka gyümölcse a mostani kedvezményes út. Nem csupán a programot alakította át a Hivatal a magyar csapat kedvéért, hanem igen kedvezményesen, a 800 euró plusz útiköltséget tartalmazó részvételi díj helyett, csak a repjegy ára terheli a résztvevőket, a teljes ellátást és képzést a központ állja.

Magyarországon sajnos igen kevesen kapnak tájékoztatást ezekről a lehetőségekről. A tavaszi rendezvényünket szerettük volna a Magyar Taekwondo Szövetség honlapján is meghirdetni, hogy minél több érdeklődőhöz eljusson. Sajnos erre nem kaptunk lehetőséget. Az érdektelen hozzáállás és a negatív ellenkampány mellett, a szövetség csupán annyit reagált, hogy régóta megtalálható a Koreai Turisztikai Hivatal elérhetősége a honlapon, aki akarja, megnézheti. Természetesen felmerül a kérdés, egy országos szövetség miért nem hirdeti és tájékoztatja tagjait a fejlődési lehetőségekről, az ehhez hasonló kedvezményes ajánlatokról.

Véleményünk szerint viszont, egy szülő sem engedné ki nyugodt szívvel a gyermekét egyedül Korába. Mivel senki sem – még a szövetség vezetősége sem – vállalta a csoportos utazás megszervezését, az erről történő többrétű nemzetközi egyeztetést, tájékoztatást, ezért is döntött úgy a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE vezetése, hogy megszervezi ezt az utat. A diplomáciai kapcsolatoknak és a majd egy évig tartó munkának köszönhetően október 25. és november 2. között a pécsi Arany Tigris Egyesület hat fővel, a budapesti Sárga Tenger Egyesület három fővel és a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido KHSE tizennégy fővel vehet részt egy koreai edzőtáborban.