parallax background

A legjobbaktól tanulni

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is két napos formagyakorlat szemináriumot rendeztek Németországban Ik-Pil Kang nagymester vezetésével, melyre a világ minden tájáról érkeztek taekwondo spotrolók. A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület négy fővel képviseltette magát és igyekezett elsajátítani minden apró részletet.

Március első hétvégéjén három mester és egy tanítvány utazott Sindelfingenbe, hogy részt vehessenek Ik-Pil Kang nagymester formagyakorlat szemináriumán. Sárai Katának, mint tanítványnak hatalmas és felejthetetlen élmény volt: „Alacsonyabb övesként utaztam ki, de én is rengeteget tanultam, így tudom a legjobban összefoglalni a kint töltött két napot.

Egy lényeges különbség, hogy az itthoni két órás edzések helyett hat órás volt egy edzés és mind fizikailag mind szellemileg igen kimerítő. Ennek ellenére – az állóképességünknek köszönhetően – szerintem kimondottan jól bírtuk. Nagyon sokat tanultam egyes mozdulatokról, és ami fontos a légzéstechnikáról. Elképzelni sem tudtam mennyire számít az, hogy mikor és hogyan vesszük, vagy épp fújjuk ki a levegőt.”

A nagymester nagy hangsúlyt fektetett az alaptechnikák helyes kivitelezésére, az összehangolt mozgásformákra. Az egyes formagyakorlatokat többször elismételtette, kezdve a legegyszerűbbtől egészen a legmagasabb szintű mestergyakorlatokig. A továbbképzés valamennyi vásárhelyi sportoló javára vált, mindenki szerzett új információkat a formagyakorlatok modern, naprakész megközelítéséről. Az egyes mozdulatok többszöri ismétlése  lehetővé tette, hogy a helyes technikák rutinszerűvé váljanak, és átadásra kerülhessenek a klub többi tagjának is.

Bálint András, fekete öves mesterként kiemelte a szeminárium magas fokú szakmaiságát. „Rengeteget tanultunk, és amit kimondottan fontosnak tartok, hogy a nagymester az alapoktól kezdte az oktatást. A legegyszerűbb mozdulatokat is aprólékosan átismételtük, hiszen ez alapja a további mozdulatsoroknak, formagyakorlatoknak. Természetesen volt újdonság is. Megtanultuk a legújabb bigak-ot, verseny formagyakorlatot, mit végtelen türelemmel és segítséggel adott át a nagymester és segítője.”