parallax background

Meglátszik a fejlődés

Rendhagyó és felejthetetlen élmény lehet egy küzdősport szerelmesének, hogy az őshazából érkező mestertől tanulhatja az adott mozgásforma minden részletét. A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesülete idén ismét duplázott, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan, a Mirme Taekwondo csapat két mestere Shin Min Cheol és Jang Han Byeol vezette az egy hetes edzőtáborukat.

It is an unusual and unforgettable feeling for a fan of martial art to learn the small details from a master comig from Korea. The Máté Taekwondo KHSE did double this year as well, since two masters of Mirme Taekwondo, Shin Min Cheol and Jang Han Byeol directed their one week training camp.

Az óvódástól egészen a senior korosztályig, közel száz sportoló vett részt az edzőtáborában. A két mester az életkorokhoz igazodva egy átfogó edzésprogramot hozott. „Minden vélemény nagyon pozitív volt. A napi több órás erőnléti és technikai gyakorlatok után az esti szabad edzésen külön fel kellett mindenki figyelmét hívni, hogy vége a napnak, fél órája lejárt az idő. Szerintem ennél nagyszerűbb visszajelzést nem is kaphattunk volna.” – emelte ki Máté Gergő, edző.

Almost one hundred participants, from the age of 4 up to seniors, participated in the training camp. The two masters directed a thorough training program adjusted to the age of the participants. „Everyone’s opinion was positive. After the strength and technical trainings there were free trainings in the evening, where we had to call everyone’s attention that the training time was up. I do not think we could have gotten better feedback than this.” – emphasized Gergő Máté trainer.

„Hatalmas fejlődés látszik a csapaton – kezdte a tábor összefoglalóját Shin Min Cheol. Tavaly is kifejezetten ügyesek és nagyon lelkesek voltak a tanítványok, de sokaknál rendkívül látványos a fejlődés. A kitartás és folyamatos figyelem mellett, nagyon jól esett a barátságos fogadtatás. Egy idegen országban, idegen kultúrában ilyen barátokra lelni nagyszerű dolog, amiért hálásak vagyunk.”

I see huge development on the team – started his summary Shin Min Cheol. They were very skilled and enthusiastic las year, but in case of many of them, the development is spectacular. Apart from persistance and continuous attention we got very cordial welcome. It is fantastic to find friends in a foreign country, in a so different culture. We are very pleased.”

Idén nem csak Magyarországról, hanem Romániából és Horvátországból is érkeztek taekwondo –sok az egy hetes edzőtáborba. „Egy komplex edzéssel készültünk, igyekeztünk a tradicionális és az extrém taekwondo minden részletét átölelni. A hét elején egy bemutatót kezdtünk el betanítani. A tábor végére pedig ezt kértük számon. Kijelöltünk tíz csapatkapitányt, majd az ő vezetésükkel készültek fel az egyes csoportok a már megtanult, illetve szabad ötletek alapján készült koreográfiákból. Kötelező elemként szabtuk meg a zenés formagyakorlatokat, a töréstechnikákat és az önvédelmet, illetve javasoltuk, hogy saját fantázia alapján akár egy – két humoros jelenetet is építsenek a formációba. Nagyon szép, és igényes munkák születtek.”  – összegezte a tábort Jang Han Byeol.

This year the training camp had participants from Croatia and Romania as well. We prepared a complex training program, we tried to show all details of traditional and extreme taekwondo as well. In the first day of the week we started to teach a demonstration and by the end of the camp the participants had to learn it. We chose ten team leaders and the teams prepared with their instructions using the already learnt part and their own ideas. The compulsory elements were the music poomsae, breaking techniques and self-defense and we suggested them to use their own imagination and sense of humour. They made very nice and spectacular demonstrations.” summarized Jang Han Byeol.

A két külföldi mester ismét ismerkedhetett Magyarország egy kis részével. Idén Budapestet járták végig éjszaka, sőt a Parlamentben is szétnéztek. Shin Min Cheol még a tábor végén is emlegette mennyire tetszett a főváros esti kivilágítása és az Országház. „Maradandó élményeket szerzettünk, igen impozáns épületet láthattunk, a város gyönyörű volt éjszaka, a magyar sportolók pedig hihetetlenek.” – búcsúzott Jang Han Byeol.

The two masters were shown a small part of Hungary again. They strolled in Budapest by night and visited the Parliament as well. „It was fantastic, we saw this huge building, the city looked fabulous by night and the Hungarian sportsmen were unbelievable. – said Jang Han Byeol.

Nagyon pozitív élményekkel, tapasztalatokkal – számos új, és remélhetőleg szoros barátsággal zárult az idei tábor.

This year’s training camp finished with positive feelings and experience and many new hopefully strong friendships.

Folytatása következik…

15 perctől – Mirme & Máté Taekwondo Training Camp 2017 összefoglaló videó: