parallax background

Koreai Taekwondo Nap

Koreai Taekwondo Nap

 

 

Programok:
– Mackótanya kézműves foglalkozás 16:30-18:30
– Mugunghwa táncegyüttes 18:00 – az előadás helyjegyes
– Munbangsaukalligráfia16:30-18:30
– Máté Taekwondo & Hapkido Évadzáró Bemutatója 18:00 – az előadás helyjegyes

Időpont: 2019. december 13. 16:30-tól
Helyszín: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 7.

 

Mackótanya kézműves foglalkozás:

Kézműves foglalkoztató műhelyünk 15 éve tart magyar népi játszóházi foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak. Csapatunk 2012-ben kezdett megismerkedni a koreai kultúrával. Azóta lelkesen kutatjuk a koreai népi mesterségek fortélyait, gyűjtjük a hagyományos játékokat.

Célunk megismertetni a koreai kultúra értékeit a hazai közönséggel, illetve szeretnénk bemutatni a magyar népi játékokat, kézműves mesterségeket a Magyarország iránt érdeklődő koreaiak számára.

Foglalkozásaink családi és céges rendezvényekre is megrendelhetőek.

Ázsiai témájú játékaink széles korcsoport számára megfelelőek és helyszínhez, illetve közönséghez igazíthatóak. Kínálatunkban szerepelnek hagyományos kézműves technikákat bemutató workshopok (origami, csomózás, ázsiai textilfestés), tradicionális táblajátékok (yutnori, koreai malom, ttangtameokgi), klasszikus ügyességi játékok (chegi, négyzetcsapó, konggi) illetve igény esetén dalok, mondókák és fogójátékok oktatása.

 

Mugunghwa táncegyüttes – a koreai mályvavirág:

A csoport 2013. februárjában alakult.

A csoport tagjainak a koreai tánc, művészet és kultúra iránt érzett szeretetük, rajongásuk miatt jött létre. Tanulás munka, család mellett gyakorolják, tanulják a tradicionális koreai táncokat.

A megalakulást megelőzően egy fél éves tanfolyamon vettek részt, ahol koreai táncosok tanították őket. A minél magasabb színvonal elérése érdekében az oktatás azóta is folyik koreai táncművészek vezetésével.

Sok műsorban, programban léptek már fel itthon és külföldön, egyaránt nagy sikerrel.

A teljesség igénye nélkül:

Nemzetközi taekwondo versenyek

Távol van-e a távol-kelet című rendezvény sorozat

Családi napok

Céges rendezvények

Debreceni Virág karnevál

Művészetek Völgye -Kapolcs

Hold Új Év Ünnepe- Millenáris Park

Filmhét megnyitói- Uránia Filmszínház

Hagyományok Háza önálló estés műsor

Stockholmi koreai napok

Koreai meghívásra: Szöulban, Jeonjouban, Puchonban

A csoport munkájáért 2015.decemberében megkapta a Koreai Köztársaság Kulturális-Sport és Turisztikai Miniszterének kitüntetését.

 

Munbangsaukalligráfia: kalligráfia – a lélek néma tükre

A koreai nyelv érdekessége, hogy nagyon sok kínai eredetű jövevényszót, úgynevezett handzsát használ. Mivel a hivatalos és tudományos szövegek évezredeken át kínai karakterek használatával íródtak, a koreai kalligráfia művészete kínai jelek írását jelentette egészen a huszadik század elejéig. Hagyományos eszközei az ecset, a tus és a koreai handzsi papír.

 

Bár a koreaiak saját írásrendszere már a tizenötödik századtól kezdve használatban volt, a hangul karakterek kalligrafikus megjelenítése igazából a Japán megszállás következtében lett igazán népszerű, mint a koreai nemzeti öntudat egyik szimbolikus megjelenési formája.

A budapesti Koreai Kulturális Központ 2013 februárjában indított tanfolyamán ez utóbbival, a koreai jelek festészetének művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők Moon Chang Seokkalligráfia mester vezetésével. Szeretettel várjuk csapatunkba mindazokat, akik e régi művészetben a harmóniát, a szépséget és legbelső énjük kifejezését keresik.

 

Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület:

A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület több mint 30 éves múltra tekint vissza. A sportág által képviselt értékek iránti elkötelezettség generációról generációra szállt és napjainkban már – a szervezetet működtető, és annak nevét adó – Máté család harmadik generációjának tagjai végzik az egyesületben az edzői, szakmai irányítói feladatokat. Az egyesületi tagok közül is számos többgenerációs család van, ahol apáról fiúra, vagy anyáról leányra száll a sportág iránti vonzalom.